16 februarie 2010

Straja, informatii “proaspete” pentru amatorii de schi si snowboard

Am fost weekendul trecut 3 zile in statiunea montana Straja, exclusiv pentru schi si voi scrie aici detalii despre partii, conditiile de schiat si tarife.
Desi pana acum Straja a suferit cumplit datorita lipsei de zapada, in acest weekend am avut noroc, toate partiile fiind deschise si avand zapada din belsug. A nins proaspat in 2 zile vreo 40-50 cm.
Statiunea este situata in Muntii Valcan, sub varful Straja, deasupra orasului Lupeni de pe Valea Jiului de Vest. Senzatia de spatiu este reconfortanta in aceasta statiune. E posibil ca Straja sa fie cea mai potrivita destinatie pentru cei care se gandesc sa inceapa practicarea schiului. Personal, pe partiile amenajate din tara, m-am simtit mereu cel mai bine la Straja din punctul de vedere al „aerisirii” si al raportului calitate/pret. In acest weekend, la pretul de 150 lei am schiat 3 zile, acest tarif incluzand minim 50 de urcari cu teleschiul (detalii despre tarife teleschi mai jos).
In zilele senine, privelistea spre muntii Retezat este uimitoare!
Pana sus in statiune exista Telescaun de la marginea orasului Lupeni (indicatoare). Instalatia de telescaun este clasica, fara nici un confort termic. Pret: 6 lei urcarea/coborarea si 10 lei dus-intors, valabil 48 de ore. Telescaunul functioneaza de la ora 9 pana la ora 16, duminica pana la ultimul client. In cursul saptamanii functioneaza pentru minim 10 persoane. Jos, la telescaun, este parcare.
Din Lupeni pana in statiune este drum asfaltat, insa iarna, in weekend este problema cu locurile de parcare sus, deoarece nu prea ai unde sa lasi masina, uneori fiind lasata si la 1 km mai jos de statiune din cauza aglomeratiei. Sunt amenajate cateva parcari, dar insuficiente. Parcarile sunt cu plata, dar am auzit ca in acest an au fost sparte vreo 7 masini (nu pot insa garanta veridicitatea informatiei). In weekend, cel mai bine este ca masina sa fie lasata in parcarea de la telescaun si sa se urce cu acesta (biletul dus-intors este valabil pentru un interval de 48 de ore). Astfel nu mai riscati sa faceti 1 km pe jos, cu bagaje cu tot.
Exista si transport cu masini particulare intre Lupeni (gara) si Straja, la pretul de 10 lei/persoana. Acestia va urca pana in statiune, pentru ca ei se intorc si astfel nu sunt conditionati de locurile de parcare.
Drumul este dezapezit dupa fiecare ninsoare, insa tot apar ambuteiaje, in timpul sau imediat dupa ninsori. Sus se formeaza destul de des polei, unele din masinile parcate pe marginea drumului fiind lovite de cei care incearca sa coboare si derapeaza.
Cazarea in statiune este la un pret cuprins intre 30 si 80 lei/persoana, in functie de conditiile dorite si de numarul de persoane in camera. Mai ieftin se gaseste la casele de vacanta particulare.
Sunt multe cabanute care pot fi inchiriate in intregime (10, 14, 16 sau 18 locuri), cu living si acces la bucatarie. La pensiuni, cazarea incepe de la 40 lei in sus de persoana, in functie de numarul de locuri in camera.

In statiunea Straja sunt 7 partii din care doua neamenajate si inca una intermediara:
Detalii despre partii gasiti in harta de mai jos.



Observatii:
-Partia Canal este neamenajata insa este marcata cu stalpi directionali. In acest weekend, datorita conditiilor meteo (ninsoare, ceata, viscol, vizibilitate zero uneori) era inchisa oficial, dar nu iti interzicea nimeni accesul pe ea. Drept urmare, destul de multi schiori si snowboarderi coborau pe acolo, inclusiv eu. Aceasta zona ofera si posibilitatea de a cobora prin padure, printre copaci, insa nu recomand aceste variante decat celor deja familiarizati cu zona.
- Partia Lupului nu este batuta cu ratrackul niciodata, in partea ei superioara (cea dificila). Partea inferioara, insa, este amenajata si ca partie de incepatori, teleschiul 1 care o deserveste avand si o debarcare intermediara pentru incepatori.
- Partia Constantinescu (deservita de teleschiul 3) si Partia Mutu (teleschiul 5) pot fi combinate la coborare, obtinandu-se astfel aproximativ 3 km de partie.
- Partia Sfantu Gheorghe este de obicei nefunctionala (nu merge teleschiul) si este amenajata mai mult pentru saniute.
- Partia Telescaun este o nebunie totala. Nerecomandata decat in perioada cu zapezi mari si numai celor care cunosc bine zona (ori insotiti de o astfel de persoana), asta daca nu doriti sa intrati pe ogasuri care necesita apoi urcari sa va sara ochii, ori sa transformati vreun brad in scobitori.
Partia Platoul Soarelui este exclusiv pentru incepatori, este foarte scurta si administrata separat.

Un pont: majoritatea schiorilor aleg sa coboare partiile Constantinescu si Mutu ca sunt mai lungi. Pentru aceasta ei folosesc urcari consecutive cu teleschiul 3, apoi cu 5. Si dupa aceste 2 urcari, coboara 2 partii. Eu recomand astfel: urcare cu teleschiul 3, debarcare, coborat pe partia intermediara si apoi urcat cu teleschiul 2. Si coborarea pe cele 2 partii combinate, amintite anterior. Astfel, la acelasi tarif (2 urcari cu teleschiul), coboram cele 2 partii dar mai castigam in plus si coborarea pe partia intermediara.

Accesul la teleschiuri se face pe baza de cartela valorica, pe care se incarca un numar de puncte. Teleschiul 1 si 6 consuma 3 puncte, restul teleschiurilor consuma 4 puncte pentru o urcare.
Teleschiul de pe Platoul Soarelui are alta administrare. Anul trecut functiona cu bilete de hartie cumparate de la ghiseu, 3,5 lei. Acum nu stiu cum mai e, ca n-am trecut pe acea partie.

Tarife Teleschi:
4 puncte = 4 lei
20 puncte = 19 lei
40 puncte = 37 lei
80 puncte = 70 lei
120 puncte = 100 lei
200 puncte = 150 lei
400 puncte = 280 lei
800 puncte = 500 lei

Avand in vedere ca o urcare inseamna 4 puncte, cred ca Straja este cel mai ieftin loc de schiat din tara. Exemplu, o cartela de 800 de puncte inseamna 200 de urcari cu teleschiul. La un tarif de 500 lei, inseamna 2,5 lei/urcare. Cartela este valabila tot sezonul. Se cere o garantie de 10 lei pentru cartela, in plus fata de costul punctelor achizitionate. La returnarea cartelei primiti cei 10 lei inapoi. O cartela poate fi reincarcata, la consumare.
Dupa cum am zis, cu 150 lei am schiat 3 zile, beneficiind de minim 50 de urcari cu teleschiul. Zic minim, pentru ca folosind si teleschiul 1 am mai castigat cateva urcari in plus, acela consumand doar 3 puncte.

Partia Constantinescu si Mutu au si nocturna care functioneaza pana la ora 22.


Dezavantaje:
- Insuficienta locurilor de parcare in statiune.
- In weekend si in perioada sarbatorilor, cand e aglomeratie, se poate astepta „in orele de varf” si pana la 15 minute pentru imbarcarea intr-un teleschi.
- Duminica seara este coada foarte mare la telescaun, la coborare, dar acesta functioneaza pana la ultimul client in aceasta zi.
- Uneori se intampla sa se strice cate un teleschi chiar in momente de maxima aglomeratie.
- Cand este ger, se ingheata zdravan in telescaun.
- Partia Constantinescu, pe partea cu grad de dificultate mediu (rosu), formeaza placi de gheata si damburi mari de zapada, care sunt nivelate abia a doua zi dimineata.
- Poate fi „obositoare” aglomeratia de constructii haotice.

Puteti vedea starea partiilor on-line, prin camerele web puse la dispozitie de http://www.jurnalul.ro/ :
->Partia Lupul (slalom): http://www.jurnalul.ro/webcam/straja-teleschi-1-181.html
->Partia Mutu (teleschi 5): http://www.jurnalul.ro/webcam/straja-teleschi-5-167.html
->Partia Platoul Soarelui: http://www.jurnalul.ro/webcam/straja-platoul-soarelui-47.html

Cateva informatii despre pensiuni si preturi de cazare:
http://www.turistinfo.ro/straja/cazare-hoteluri-vile-pensiuni-straja.html
http://instraja.ro/2.0/cazare-in-straja/
http://www.portal-info.ro/cazare/cazare-straja.html

___________________________

Eu am fost cazat la pretul de 35 lei/persoana. Acces in living si la bucatarie. Baie pe palier. Am fost singurii turisti in acea cabanuta, care dispunea de 18 locuri. La acest pret, insa, cabana avea egrasie in camere si emana miros.

3 comentarii:

Adi Pițigoi spunea...

Nota 10 pentru articol! Nu aveam o idee clara despre Straja (e drept ca nici nu m-am prea interesat, fiindca e cam departe de Cluj), dar acum ma simt de parca as fi fost si eu pe acolo!

Anonim spunea...

Foarte adevarat ce scrie aici pentru cine vrea sa se informeze,numai tineam minte cat costa cartelele si cum sunt partiile:D.

Sorin spunea...

Felicitari pentru acest articol! Este foarte bine documentat, un real ajutor pentru cei care doresc sa obtina informatii legate de Straja! Nota 10! Am fost si eu de foarte multe ori la Straja (chiar acum 2 weekend-uri) si este unul din locurile mele preferate pentru ski. Singura problema este cu aglomeratia, si cu faptul ca in ultimii ani s-a construit haotic (datorita cerintei tot mai mare de locuri) fara a se avea in vedere un plan de dezvoltare benefica atat pentru natura, cat si pentru cei care vin sa isi petreaca vacanta aici.